rodeoinformation forside Sportens discipliner Dyrevelfærd Fordomme og fakta Spørgsmål og svar forside Spørgsmål og svar

Fordomme og fakta

Jeg vil her gennemgå de væsentligste af de fordomme om rodeo som jeg selv har hørt og set i årenes løb, og forklare hvorfor de ikke er andet end fordomme.

Fordom: Man klemmer dyrenes testikler med en lyskerem for at få dem til at bukke.
Fakta: Dette er en meget populær fordom blandt rodeomodstandere, men der eksisterer ikke nogen rem eller noget andet som sidder det sted på dyrenes krop hvor pattedyrs testikler befinder sig.
Jeg har også hørt denne fordom om flankeremmen, men dén kaldes nu engang sådan fordi den er en rem der går omkring dyrets flanker. Den sidder det samme sted på kroppen som – og hverken mere eller mindre stramt end – den livrem som mænd i min generation eller endnu ældre bruger til at holde bukserne oppe. Det er ikke der testiklerne sidder.
Desuden er omkring 99 % af alle rough stock-heste i verden hopper eller vallakker, som ikke har nogen testikler. Derfor kan man heller ikke klemme dem.
Flankeremmen tjener to formål:
1. Den forstærker dyrets naturlige tendens til at bukke for at smide rytteren af. Men læg mærke til forskellen: Den forstærker tendensen, den forårsager den ikke. Elles ville dyrene jo begynde at bukke når man sætter den på, og blive ved til man tager den af, hvilket enhver kan se med sine egne øjne at de ikke gør.
2. Når rytteren er kommet ned fra dyret på den ene eller anden måde, er der stadig et fremmedlegeme på dets krop som det gerne vil af med. Derfor kan det ikke så godt koncentrere sig om at angribe rytteren, som jo ikke altid kan stå på benene efter ridtet.
Begge formål gør det nødvendigt at remmen sidder så løst at den kan kilde dyret ved at glide lidt frem og tilbage på flankerne på grund af dyrets bevægelser, men ikke så løst at den kan glide hen over dyrets 'hofteparti' og falde af.
Top

Fordom: Bareback-ryttere bruger skarpe sporer, som de hugger ind i hestens skuldre for at få den til at bukke. Det skrev en rodeomodstander i Jyllands-Posten 30. august 2009.
Fakta: Hvis det var sandt, skulle blodet jo løbe ned ad den stakkels hest, men det har jeg aldrig set, og jeg har heller aldrig hørt om nogen der har set det. Jeg tror heller ikke på at hun selv har set det. I givet fald ville ikke blot publikum men også dyrlægen og dommerne vel kunne se det, og så ville de have grebet ind og diskvalificeret rytteren og idømt ham en bøde.
Desuden har jeg aldrig hørt om nogen atleter, hverken tobenede eller firbenede, der ydede en bedre præstation ved konkurrencer hvis de havde så alvorlige skader som hesten ville få i dette tilfælde.
Top

Fordom: Man skærer en chili igennem på langs og sætter den i klemme under tyrens hale; det brænder og svier, og det er det der får den til at bukke. Det var der en der sagde til mig på countryfestivalen i Kolding 2009.
Fakta: Jeg svarede at jeg har skåret masser af chilier igennem i køkkenet derhjemme, både på langs og på tværs, men jeg har da aldrig mærket noget. Hertil svarede han at det er fordi jeg har menneskehud på fingrene og tyren har tyrehud på røven. Det har vi da, men det undrer mig at man ikke kan se enderne af den røde chili stikke ud under tyrens brune hale, og især at den så ikke bliver ved med at bukke indtil nogen fjerner chilien.
Hertil svarede han blot: "Jeg kender godt alle de fiduser." Det svarede han i det hele taget ligegyldigt hvad jeg sagde. Han virkede som en af de typer jeg kalder bodegagenier, men på den anden side var han en af de betalende gæster der forsørger foretagendet, så jeg måtte hellere være høflig over for kunden.
Så jeg nøjedes med at spørge ham om han ikke troede at tyren bare løfter halen så chilien falder på jorden. Det gjorde han ikke; når man tager fat i halen og løfter den, løfter man også det øverste stykke som tyren ikke selv kan løfte.
Så måtte jeg forklare ham at jeg har set adskillige tyre og køer live i årenes løb, både i stalde og på friland. Desuden har jeg haft et job i et firma der leverede udstyr til slagterier; vi forhandlede bl.a. en maskine der trækker køernes røvhuller 10 cm ud af kroppen og pakker en plastikpose omkring det. Jeg ved godt hvordan køers og tyres haler sidder på kroppen; det du siger der, kan man altså ikke.
Men han kendte godt alle de fiduser.
Top

Fordom: Ham chilifyren gik så over til at man lægger en 10 mm stålkugle fra et kugleleje under sadlen, lige over rygraden. "Det er noget der gør nas!"
Fakta: Jeg prøvede igen at forklare ham at den slags er forbudt ifølge sportens regler. Jeg fortalte også at tre af de fire rough stock-discipliner rides uden sadel, at hestes hud er fire gange så tyk som menneskehud og tyrenes op til syv gange så tyk, og at begge dyrs hud desuden er dækket af en pels. Jeg gad nu nok vide hvem det ville gøre mest ondt på.
For øvrigt tvivler jeg på at kuglen ville blive liggende, sådan som de hopper rundt.
Men han kendte godt alle de fiduser.
Top

Fordom: Ved tyreridning sidder flankeremmen tværs over tyrens urinrør, hvilket forårsager smerter. Denne fordom findes bl.a. i en erklæring (Gutachten) af 25. april 2005 fra den tyske Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz e.V. (dyrlægeforening for dyrebeskyttelse). Jeg har også set Christian Hansen, dengang MF for Dansk Folkeparti, skrive dette i Jyllands-Posten 1. april 2007 i anledning af den planlagte rodeo i København det år. Hansen hævdede oven i købet at remmen sidder så stramt at tyren ikke kan urinere, og at enhver ved hvor smertefuldt det er.
Fakta: For det første ved enhver mand i hele verden, garanteret også hr. Hansen, af egen erfaring at det ikke gør spor ondt at klemme så hårdt om sin tissemand at det stopper urinstrømmen. TVT's erklæring er underskrevet af seks personer som på nær en enkelt alle smykker sig med en doktorgrad, en af dem endda professor, og tilhørsforhold til forskellige universitetsinstitutter inden for 'dyrebranchen' (den sjette er dommer). Det virker ikke seriøst når folk med den baggrund finder på at skrive den slags i et officielt dokument. Deres fornavne tyder på at tre af dem er mænd og de tre andre kvinder. Derfor undrer det mig at herrerne ikke har gjort damerne opmærksomme på denne vildfarelse. Det kan godt gøres så høfligt som mange tyskere foretrækker at udtrykke sig.
For det andet passer det ikke at remmen sider så stramt at den overhovedet kan hæmme urinstrømmen. Hvis den gjorde, ville man tydeligt kunne se at den hele tiden var presset ind i, skal vi sige, vævet på tyrens underside, hvilket enhver kan konstatere ved selvsyn at den ikke er.
For det tredje har jeg selv nogle gange set tyre gå rundt halve timer ad gangen uden at urinere (ligesom mennesker kan). Derfor tror jeg ikke på at det ville være noget problem for dem at holde sig de få sekunder flankeremmen sidder på dem ad gangen – hvis det havde været sandt at den sidder så stramt, hvad det altså ikke er.
Top

Fordom: Rodeo er ikke en sportsgren men blot en cirkusforestilling uden noget konkurrenceelement, og man udsætter dyrene for lidelse blot for at underholde publikum. Derfor bør rodeo forbydes i henhold til dyreværnsloven.
Fakta: Det nærmeste jeg har fundet i dyreværnsloven, som ville kunne anvendes som begrundelse for denne påstand, er § 17, stk. 1, som lyder: "Dyr må ikke dresseres eller bruges til fremvisning, cirkusforestillinger, filmoptagelser eller lignende, hvis dyret derved påføres væsentlig ulempe."
(Jeg kan ikke nære mig for at indskyde at denne hjemmeside kun handler om rodeo og ikke f.eks. Hubertusjagt). Som I kan se under linket Sportens discipliner, og som enhver kan se med sine egne øjne ved rodeoer, er samtlige discipliner ved rodeo intet andet end en konkurrencesport. Hvis modstanderne virkelig mener det de siger her, undrer det mig at de ikke protesterer mod cirkusforestillinger, som jo netop er, ja, cirkusforestillinger som blot bliver gennemført for underholdningens skyld, og hvor der ikke er noget konkurrenceelement.
Desuden melder spørgsmålet sig hvad der er "væsentlig ulempe" – og hvad dyrene selv synes er det. Synes rideheste f.eks. at det er en "væsentlig ulempe" at de skal rende rundt med en pind tværs gennem munden og bære en rytter der hele tiden blander sig i hvilken vej de skal gå? Uanset hvad hestene ville svare på dette spørgsmål, eller hvad nogle mennesker fører sig frem med at føle på hestenes vegne, kan jeg ikke se hvordan det skulle gøre ulempen mere eller mindre væsentlig om rytteren har en ridehjelm eller en cowboyhat på hovedet.
Hvad angår det synspunkt at en aktivitet ikke er sport hvis den udføres for at underholde et betalende publikum, har jeg aldrig hørt om nogen sportsgren som der ikke er nogen der betaler for at se på for deres egen fornøjelses skyld. Har I?
Top

Eventuel kontaktinformation